Úvod > FAQ > FAQ >

Vitamíny

Priberá sa od vitamínov?
Vitamíny nemajú žiadnu kalorickú hodnotu a nie sú zdrojom energie. Vitamíny však pomáhajú telu využívať alebo uvoľňovať energiu prijímanú v strave. Niektoré vitamínové doplnky môžu byť potiahnuté cukrom, čo predstavuje jednu až dve kalórie.
 
Dokáže si naše telo vitamíny vyrobiť?
V zriedkavých prípadoch áno. U dospelých ľudí vyrábajú vitamín K v potrebnom množstve priateľské baktérie (mikroflóra) v čreve. Novorodenci však ešte nemajú vyvinuté črevá a tieto baktérie im chýbajú. Preto sa im musí vitamín K podávať dovtedy, kým sa baktérie v čreve nevytvoria. Vitamín D a niacín si telo tiež vie vyrobiť samé, nie však v dostatočnom množstve. Preto musí telo tieto vitamíny získavať zo stravy alebo z výživových doplnkov.
 
Je možné vitamíny nahradiť inými zložkami stravy, napríklad minerálmi alebo bioflavonoidmi?
Vitamíny nie je možné nahradiť inými zložkami stravy.
 
Dodávajú vitamíny „elán“ alebo energiu?
Vitamíny pomáhajú premieňať stravu na energiu, ktorú Vaše telo potrebuje na udržanie tepla, činnosti a zdravia. Dobre živené osoby však nemôžu dodaním ďalších vitamínov zvýšiť svoje fyzické schopnosti. Ľudia, ktorí konzumujú nevyváženú stravu, môžu trpieť únavou. V tomto prípade môže užívanie vitamínových doplnkov pomôcť obnoviť energiu.
 
Koľko vitamínov existuje?
Existuje trinásť vitamínov: A, C, D, E, K a osem vitamínov skupiny B. Vitamíny „B komplexu“ sú: tiamín (B1), riboflavín (B2), kyselina pantoténová (B5), pyridoxín (B6), kyanokobalamín (B12), niacín (B3), kyselina listová (folacín, folát) a biotín (H).
 
Je „B17“ vitamín?
“Vitamín B17“ je zavádzajúce pomenovanie pre laetril, čo je kontroverzná látka používaná na liečbu rakoviny. Laetril si organizmus môže rozložiť na kyanid, silný jed. Z tohto dôvodu má atribút látky so schopnosťou bojovať s rakovinou, pričom zdravé bunky nepoškodí. „Vitamín B17“ nie je považovaný za vitamín.
 
Je „B15“ skutočný vitamín?
Kyselina pangámová (pangamát) sa nesprávne označuje ako „vitamín B15“. Kyselina pangámová nie je v Kanade zaregistrovaná ako vitamín či živina pre ľudí, vraví sa však, že pomáha pri rôznych ťažkostiach, vrátane ochorení srdca, starnutia a rakoviny. Klinické štúdie nie je možné realizovať, kým sa neobjaví chemická identita pangamátu.
 
Je „vitamín P“ skutočný vitamín?
“Vitamín P“ nie je vitamín, ale bioflavonoid. V rastlinnom svete ich bolo identifikovaných okolo 3000. Medzi najbežnejšie sa vyskytujúce bioflavonoidy v ovocí a zelenine patrí hesperidín a naringín. Výskumy ukazujú, že niektoré bioflavonoidy pomáhajú posilňovať kapiláry.
 
Existuje „vitamín U“?
“Vitamín U“ je nesprávne označenie kyseliny metánovej, ktorá sa nachádza v kapuste a v inej zelenej zelenine. Niektorí ľudia si myslia, že znižuje riziko výskytu peptického vredu, toto však nebolo dokázané.
 
Čo sú to vitamíny?
Vitamínu sú prirodzene sa vyskytujúce zložky prítomné vo väčšine jedál. V malých množstvách sú pre organizmus nevyhnutné napríklad na rast, opravu tkanív a udržanie zdravia.
 
Čo je „vitamín F“?
“Vitamín F“ je nesprávny termín, ktorý sa príležitostne používa na označenie kyseliny linolovej. Je to esenciálna mastná kyselina nachádzajúca sa v polynenasýtených tukoch, napríklad v slnečnicovom a saflórovom oleji. Aj keď ide o esenciálnu zložku potravy, kyselina linolová nie je vitamín.
 
Čo je beta-karotén?
Beta-karotén patrí do skupiny zlúčenín, ktoré sa nazývajú „karotenoidy“, a ktoré spôsobujú charakteristické oranžové a žlté zafarbenie ovocia a zeleniny. Beta-karotén sa nachádza aj v tmavej listovej zelenine. Tento vitamín sa niekedy nazýva aj „provitamín A“, pretože telo si ho dokáže premeniť na vitamín A (retinol). Niektorí výrobcovia používajú beta-karotén ako zdroj vitamínu A v multivitamínových prípravkoch, pretože, na rozdiel od vitamínu A, nie je beta-karotén toxický. V súčasnosti prebieha výskum na zistenie ďalších úloh beta-karoténu, napríklad pri prevencii rakoviny a iných chronických ochorení.
 
Aký je rozdiel medzi vitamínmi rozpustnými vo vode a v tukoch?
Vitamíny sa delia na dve skupiny: rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch. Vitamíny rozpustné vo vode (C a B-komplex) sa rozpúšťajú vo vode. Tkanivá organizmu ich ľahko prijímajú a uvoľňujú. Telo nedokáže vitamíny rozpustné vo vode skladovať a preto je potrebné ich dodávať do tela denne. Vitamín B-12 je výnimka; ak je jeho príjem dostatočný, pečeň si uchová zásoby na niekoľko mesiacov. Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K) sa rozpúšťajú len v tukoch prijatých v strave alebo uložených v tele. Zo stravy sa absorbujú spolu s jedlom, ktoré prijímame. Nadbytok vitamínov rozpustných v tukoch sa môže uložiť v pečeni a v tukových zásobách v tele, takže dávku potrebnú na niekoľko týždňov je možné prijať v jednom výživovom doplnku alebo v jednom jedle.
 
Odkiaľ pochádza slovo „vitamín“?
Poľský vedec Casimir Funk (1884-1967) zaviedol termín „vitamín“ po tom, ako objavil, že niektoré zložky jedla sú nevyhnutné na udržanie zdravia. Slovo „vitamín“ pochádza z latinského slova vita (život) a z biochemického termínu amín (obsahujúci dusík) – dnes už však vieme, že nie všetky vitamíny obsahujú dusík.
 
Prečo sú vitamíny dôležité?
Naše telo potrebuje každý deň vitamíny na normálne biochemické procesy, ktoré nás udržiavajú pri živote. Vitamíny v odporúčaných dávkach pomáhajú uvoľňovať energiu zo stravy a podporujú rast, hojenie a obnovu. Dlhšie trvajúci nedostatok vitamínov vedie k zhoršeniu zdravotného stavu, k oslabeniu, náchylnosti na choroby a v krajnom prípade môže spôsobiť aj smrť.
 
Prečo sa vitamíny často nachádzajú v kozmetike?
Vitamíny A, E a pantenol sú dôležité pre zdravie pokožky. Vitamín A zlepšuje regeneráciu buniek pokožky; vitamín E pomáha chrániť pokožku pred negatívnymi vplyvmi ultrafialového svetla, zmierňuje začervenanie spôsobené vystavením prvkom a obnovuje vlhkosť pleti. Pantenol, čiže derivát kyseliny pantoténovej, chráni pokožku pred vysušením, upokojuje zápal a vlasom dodáva lesk a objem.
 
Prečo sa beta-karotén považuje za bezpečnú formu vitamínu A?
Považuje sa za „bezpečnú“ formu vitamínu A, pretože telo si z neho premení na vitamín A len toľko, koľko potrebuje. Užívanie vyšších dávok betakaroténu však môže viesť k oranžovému/ žltému nádychu pokožky (hyperkarotenóza). Nie je to nebezpečné a sfarbenie pokožky zmizne po znížení dávky alebo po skončení užívania.

© 2012 BioVita s.r.o. - Všetky práva vyhradené